сряда, 15 юли 2009 г.

101 години от рождението на Майкъл ДеБейки




Майкъл Елис ДеБейки е роден на 7 септември 1908 г. в Луизиана, САЩ и умира на 12 юли 2008 г. на 99 години. Според редица световноизвестни медици той е един от най-изтъкнатите хирурзи на ХХ век, без който днес сърдечната и съдова хирургия нямаше да са същите.
ДеБейки е едно от петте деца на ливански емигранти. Още от малък бил изключително впечатлен от лекарите, които посещавали аптеката на баща му и това се оказва решаващо в изборът му на професия.
Още като студент по медицина (1932 г.) изобретява ролковата помпа, която по-късно става основна част в апарата „сърце-бял дроб” (апаратът поемащ функцията на сърцето и белия дроб по време на сърдечните операции), а по-късно създава и редица хирургични инструменти, носещи неговото име.
През Втората световна война Майкъл ДеБейки участва активно в дейността на американските медицински корпуси и разработва и реализира идеята за мобилните въздушно-преносими хирургични болници.
Този невероятно изобретателен сърдечно-съдов хирург първи създава изкуствен кръвоносен съд от Дакрон –материал, който открива в моден дамски магазин. Лично скроява и ушива съда (на снимката) и след експериментални проучвания през 1953 г. прави първият байпас на артерия с дакронова протеза.
Той извършва и първата в света ендартеректомия на сънна артерия (премахване на атеросклеротична плака от вътрешната част на сънната артерия) през 1953 г. За съжаление не публикува резултатите и в историята на съдовата хирургия остава факта, че тази операция е направена за първи път през 1954 г. в St. Mary’s Hospital в Лондон.
През 1962 г. ДеБейки и неговият екип стартират проект за изобретяването на изкуствено сърце. В историята на медицината разработеният от ДеБейки апарат е поставен за първи път на човек от неговият ученик Дентън Кулей през 1969 г, без знанието на изобретателя му. От тогава е и пословичната вражда между двамата хирурзи, за която знае целият медицински свят.
Негов е и първият в света аорто-коронарен байпас, както и първата пластика на периферна артерия с „пач”.
Широката му известност го прави най-желаният сърдечно-съдов хирург в света – редица политици, монарси и световни знаменитости са оперирани от Майкъл ДеБейки (с Херцогинята и Херцогът на Уиндзор, в ляво на снимката), като общият брой на оперираните от него пациенти е над 50 000.
Интересен щрих в биографията му е и фактът, че практически няма награда в света, присъждана на лекар , която този виртуоз на скалпела да не притежава.
Но дали всичко което е направило Майкъл ДеБейки толкова известен е било само хирургична техника, упорит денонощен труд и стечение на обстоятелства?
Може би най-точен отговор на този въпрос дава Проф. Грийнхалч - „ДеБейки имаше невероятна самоличност, въздействие и лечебна сила. Той даваше на пациентите си такава вяра и надежда, която никой друг не можеше да им вдъхне. Той беше посветен!”.


1. http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_E._DeBakey

2. http://www.wic.org/bio/debakey.htm

3.http://www.methodisthealth.com/tmhs/basic.do?channelId=-1073833234&contentId=1073894111&contentType=SERVICE_CONTENT_TYPE

4.http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/2403698/Michael-DeBakey.html

5.http://www.cxvascular.com/cn-profiles/cardiovascular-news---profiles/dr-michael-ellis-debakey-1908-2008